RUSIJA: Srpska muka dirnula gledaoce – film „Enklava“ dobio priznanje publike na festivalu u Moskvi (video)


Na 37. Moskovskom međunarodnom filmskom festivalu, koji je u petak završen, srpski film “Enklava” reditelja Gorana Radovanovića dobio je nagradu publike. Posetioci i novinari koji su pratili festival bili su pod jakim utiskom pa su mnogi sa suzama izlazili iz dvorane gde je film prikazivan. I kritičari i gledaoci su posebno isticali neverovatno dobru glumu 13-godišnjeg dečaka Filipa Šubarića.

Pošto su domaćini zbog štednje platili samo dvodnevni boravak reditelju Goranu Radovanoviću, a on je lično kupio karte ostalim članovima ekipe koja je došla u Moskvu na međunarodnu premijeru, nagradu je primio predstavnik ambasade, diplomata Ranko Pavlović.

– Nama Srbima je posebno drago što je ruska publika najviše glasala za film o tragičnoj sudbini preostalih Srba na Kosovu i Metohiji. Ovaj film na umetnički način pokazuje svu težinu života u getima 21. veka u kojima u izuzetno teškim uslovima žive Srbi. Bilo bi nam drago da i drugi vide ovo potresno delo – rekao je srpski diplomata.

enklava_201502jpg

Međunarodnoj premijeri u Moskvi, pored režisera Radovanovića, prisustvovali su i glavni glumac, dečak sa Kosova i Metohije Filip Šubarić, zatim glumica Anica Dobra, scenograf Vladislav Lašić i izvršni producent filma Miroslav Mogorović.

Reditelj je bio izuzetno zadovoljan kako je publika prihvatila film, koji je otvorio takmičarski deo uglednog festivala. Našoj ekipi nagrada publike treba da bude signal da Rusi odlično razumeju problem koji obrađuje ovo ostvarenje, pa bi bilo svakako dobro da se on prikaže i na drugim festivalima kojih ima širom Rusije. Postoji mogućnost i da Nemci, koji su dali veći deo budžeta za snimanje, ustupe prava autoru filma za Rusiju, Belorusiju i Kazahstan, što bi omogućilo da se prikazuje u bioskopima ovih zemalja.

(Večernje novosti)

Leave a comment